top of page

Emma, diakon på Saronhuset

Emma arbetar på Saronhuset som diakon. Diakon och diakoni är begrepp som många av oss har hört men kanske inte riktigt vet vad det innebär.

 

Emma, vad gör en diakon på Saronhuset egentligen och vad är diakoni?

 

Diakon på Saronhuset

Diakonens roll på Saronhuset är bland annat att ansvara för: Det diakonala arbetet kring hemlöshet inom Saronhusets verksamhet genom att aktivt verka för att personer som lever i hemlöshet kommer vidare samt jobba för den diakonala vården inom Saronhuset.

Att samarbeta tillsammans med socialtjänst, bostadsaktörer genom att till exempel vara behjälplig vid samtal med myndigheter, medvandrare vid lägenhetsvisningar mm.

 

I min roll som diakon här på Saronhuset ingår alltså att stötta den som lever i hemlöshet.

Det roligaste är att få se människor växa och att få vara någons medvandrare för ett tag. Att arbeta med människor är alltid en utmaning och väldigt spännande. Man behöver oftast gå utanför mallen för att hitta lösningar.

På Saronhuset arbetar vi tillsammans, som ett diakonalt center, det är väldigt bra. Vi kan komplettera varandra med olika delar av diakonin som att mätta magar, ge en akut sovplats, erbjuda sammanhang och gemenskap. Det goda samarbetet med övriga samhället är också nödvändigt för ett lyckat arbete.

 

Vad är diakoni?

Ordet diakoni kommer från grekiskans diakonos och betyder ”tjänare” och handlar just om att möta medmänniskan där de befinner sig, och om att våga ställ frågan ”Vad kan jag göra för dig? ”. Diakoni handlar om att vara en medmänniska och en medvandrare på vägen.

För oss kristna är det inte bara viktigt att föra Guds ord vidare, utan att LEVA det, det är vad diakoni handlar om. Alla som vill föra Guds ord vidare genom att LEVA det, helt enkelt vilja vara en medmänniska och göra gott för andra utför diakoni.  

 

När diakoner vigs/ordineras till tjänst i olika samfund så får de avge löften, de kan formuleras på olika sätt med andemeningen är den samma. Här kommer några exempel på hur dessa löften kan låta:

·      Leva så att du gestaltar Guds kärlek och försoningens hemlighet.

·      Arbeta för rättvisa, fred och frihet åt alla.

·      Förmedla Guds ord, ge omsorg, erbjuda gemenskap samt särskilt stödja människor i utsatta livssituationer och stå på de förtryckas sida.

·      Iaktta tystnadsplikt om sådant som anförtros i själavårdande samtal eller i det som rör människors personliga förhållanden.

 

Ty liksom kroppen är en och har många delar och alla de många kroppsdelarna

 bildar en enda kropp, så är det också med Kristus. (1 Kor 12:12)

 

Vänliga hälsningar

Emma, diakon på Saronhuset.Comentários


bottom of page